Vigtigheden af at spise årstidens grøntsager
Når vi vælger frugt og grønt i sæsonen, hjælper du både miljøet og din økonomi, så det bliver en mere bæredygtig livsstil. Du får glæde af alle de gode råvarer, der smager bedst, når de kommer i årstiden og samtidig støtter du de lokale landmænd og gartnerier, når du vælger at købe danske produkter i sæsonen. At finde dine favoritter, når det kommer til mad, kan være en udfordrende oplevelse, men når du spiser mad fra de forskellige årstider, får du en mere smagfuld oplevelse.
Nu hvor vi er i efterårsmåneden, er der et bredt udvalg af frugt og grønt på tilbud. Benyt lejligheden til at plukke æbler, hvis det er muligt. Eller gå ud i skoven for at plukke svampe, men vær forsigtig. Du skal vide hvad du plukker, brug en svampebog med tydelige billeder.
Det er sundt at variere sin kost efter årstiderne. Når det er efterår, kan du finde en masse rodfrugter, der er spækket med gavnlige næringsstoffer som vitaminer og mineraler og antioxidanter. Når vi spiser flere kartofler, gulerødder, gule løg, rodselleri, rødbede, kål, hvidløg, svampe, pastinak, græskar, får du en større mæthedsfornemmelse i maven. Når vintermånederne kommer, betyder det juleretter og mange gode råvarer som fx gode kartofler, rødbeder og rosenkål, grønkål, rødkål, collard greens, sortkål, hvidkål og masser af andre gode rodfrugter.
At leve sundt i hverdagen skaber gode forudsætninger for at finde den gode balance til et mere tilfredsstillende liv uden livsstilssygdomme. Et andet aspekt ved sund kost er at den giver energi og glæde. Du bliver mere energisk og udstråler mere energi og selvtillid. Kroppen har brug for forskellige næringsstoffer hver dag for at kunne fungere og have det godt. Grøntsager, der får lov til at modne af sig selv, kræver mindre energi, de smager bedre og indeholder mere næring. Så du skal turde at gå på opdagelse på egen hånd for at finde dine favoritter, når det kommer til grøntsager. Lav gode supper nu til efteråret eller hvorfor ikke en dejlig ret med kylling og rodfrugter med kartofler, gulerødder, løg, hvidløg, lidt god olivenolie og bland det rundt og ind i ovnen ved 200 grader.
Krydret kartoffelsuppe med persille og gulerødder
2 dl røde linser
1 gult løg
3 mellemstore kartofler
1 spsk. grøntsagsbouillon
2 fed hvidløg
6 dl vand
1 krydderimål sort peber
1 tsk. salt
1 dåse kokosmælk
Svits løg og hvidløg med lidt olivenolie i cirka tre minutter i en stor gryde. Skær kartofler og gulerødder i mundrette stykker. Hak lidt persille. Kom alle ingredienserne i gryden. Læg låg på og lad det simre i 45 minutter under omrøring af og til. Herefter blænder du suppen, til den er jævn. Smag til og se om den trænger til lidt mere salt eller peber. Afslut med lidt citron og persille og basilikum. Nyd dit gode og sunde måltid.